Güncel

Sağlık Bakanı Koca asistan hekimlerle ilgili soru önergelerine yanıt vermedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle asistan hekimlerin çalışma koşullarına ilişkin verilen beş ayrı soru önergesinin yanıtsız kaldığı öğrenildi.

Asistan hekimlerin zor çalışma koşulları ve yaşadıkları baskılar, istifa ve ölümlerle gündeme gelmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle asistan hekimlerin çalışma koşullarına ilişkin verilen beş ayrı soru önergesinin yanıtsız kaldığı öğrenildi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli asistan doktor Mustafa Yalçın, şubat ayında intihar etmişti. Yalçın’ın mobbing yüzünden sorunlar yaşadığı iddia edilmişti. Olayın ardından sağlık meslek örgütlerinden, asistan hekimlerin çalışma koşullarını eleştiren açıklamalar gelmişti. Buna karşın yapılan açıklamalar dikkate alınmadı ve asistan hekimlerin yaşadığı sorunlar Ankara Şehir Hastanesi’nde 36 saat nöbet tuttuktan sonra aracıyla park halindeki kamyona arkadan çarparak yaşamını yitiren 25 yaşındaki asistan hekim Rümeysa Berin Şen ile yeniden gündeme geldi.

TBMM’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya koronavirüs salgını dönemi boyunca asistan hekimlerin çalışma koşullarıyla ilgili beş ayrı soru önergesi verildi. Bu önergelerde hekimlerin uğradığı mobbing ve çalışma koşullarının düzeltilip düzeltilmeyeceği soruldu.

Ancak Koca, hiçbir önergeye dönüş yapmadı. CHP’nin, hekimlerin araştırılması için verdiği iki araştırma önergesi de gündeme alınmadı. Cumhuriyet’in haberine göre, CHP Ankara Milletvekili Dr. Servet Ünsal, verdikleri önergelerin gündeme alınmamasına tepki göstererek, “Asistan hekimler nöbet süreleri, ek ücretler gibi konularda haklarını bekliyor” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, Ankara’da görev yapan 6 bin 750’ye yakın asistan hekimin iş yükünü ortaya koymak için şehirde bulunan hastane ve örneklem servisler üzerinden yaptığı çalışmada ortaya çıkan bazı bulguları paylaşmıştı:

32 saatlik mesailer

* İlimizde asistan hekimler 32 saatlik kesintisiz mesailer yapmaktadır,
* Asistan hekimler ucuz iş gücü olarak görülmektedir,
* Özellikli birimlerde dahi iş riskine rağmen asistan hekimler yeterli kadar dinlenememektedir,
* Ayın 4 günü evinde geçiren ve dinlenme zamanı yakalayabilen, bu zaman diliminde sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilen asistan hekimler kendilerini şanslı saymaktadır.
* Asistan hekimlerin mali hakları zamanında ödenmemektedir,
* Örneklem olarak alınan hastanede 1.850-1.900 aralığında asistan hekim tarafından yapılması gereken toplam mesai saati 1.150-1.200 aralığında asistan hekim tarafından yapılmaktadır.

27 hekimlik mesaiye 13 hekim

* Devlet memuru aylık 21 aktif çalışma günü üzerinden 168 saat mesai yaparken, asistan hekim aylık 45 aktif çalışma gününe denk gelen 360 saate varan mesai gerçekleştirmektedir,
*Birinci klinikte yapılan çalışmada; birimde 27 asistan hekimin tamamlayacağı toplam mesai saati 13 asistan hekim tarafından tamamlanmaktadır. İdare istihdam edeceği 14 hekime ödemesi gereken 109 bin TL yerine bu iş 13 asistana fazladan nöbet tutturarak yaptırmakta ve karşılığında 42 bin TL ödemektedir,
* İkinci klinikte yapılan çalışmada, birimde 37 asistan hekimin tamamlayacağı toplam mesai saati 20 asistan hekim tarafından tamamlanmaktadır. İdare istihdam edeceği 17 hekime ödemesi gereken 137 bin TL yerine bu işi 20 asistana fazladan nöbet tutturarak yaptırmakta ve 64 bin TL ödemektedir.

Nöbet ücreti gecikmeli ödeniyor

* Özellikli birimde yapılan çalışmada, 83 asistan hekimin tamamlayacağı toplam mesai saati 58 asistan hekim tarafından tamamlanmaktadır. İdare istihdam edeceği bu 25 hekime ödemesi gereken 203 bin TL yerine bu iş 58 asistana fazladan nöbet tutturarak yaptırılmakta ve 154 bin TL ödemektedir,
* Örneklem olarak alınan hastanede asistan hekim saatlik normal mesai ücreti 47-50 TL aralığında iken normal serviste 130 saatin üzerindeki nöbet ücreti ödenmemesi nedeniyle fazla nöbetin saatlik ücreti 16-18 TL aralığına denk gelmektedir,
* Asistan hekimlerin yoğun iş yükü ve dinlenme haklarının yok sayılmasına rağmen toplam gelirlerinin %30’una denk gelen nöbet ücretleri hastanelerin ekonomik sıkıntıları var denilerek 1,5 ay gecikmeli ödenmektedir.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu