Güncel

Kayyum hizmette sınır tanımıyor: Ermeni mezarlığının üstüne plaj!

H. Merkezi: Halkın iradesine kayyum atayan AKP iktidarı, icraatlarına devam ediyor.

HDP ve DBP’li belediyelere atanan kayyumlar, Kürtçe ve diğer dillerdeki tabelaları ve isimleri değiştirmiş, heykelleri sökmüş özellikle de kadınların kazanılmış mevzilerini hedef tahtasına koymuştu. Tekçi, ırkçı bir yaklaşımla gasp ettiği belediyeleri yönetmeye çalışan kayyumlar aynı zamanda bu toprakların toplumsal belleğine, hafızasına da düşman.

Van’ın Edremit Belediyesi’ne atanan kayyum’um 1’inci Dereceden Sit Alanı ilan edilen Ermeni Mezarlığı ve Dilkaya Höyüğü üzerine tuvalet, otopark ve soyunma kabinleri yaptırması da bu düşmanlığın ürünü olsa gerek.

Dihaber’in geçtiği habere göre, kayyum belediye “hizmeti” olarak bölgeye halk plajı yaptırdı ancak bu esnada koruma altına alınmayan höyük tahrip edildi Ermeni mezarlıklarından çıkan kemikler ise etrafa saçıldı.

Ermen mezarlığının üzerine halk plajı yapmak gibi bir “yaratıcılığa” imza atan kayyum, devletin ırkçı yaklaşımın yeni bir ispatı oldu.

23 Temmuz’da Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum Vali Murat Zorluoğlu ve Edremit Belediyesi’ne atanan kayyım Atıf Çiçekli’nin katılımıyla açılışı yapılan plaj ana akım medyada “Burası Antalya Değil Van” başlığıyla servis edilmişti.

“Bir mezarlığın bulunduğu yere plaj yapılmaz”

Koçgürbüz ünlü Ermeni Ressam Arshile Gorky’nin doğduğu yer olan bu köyün tarihi bir köy olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Burası aslında Ermenilerin topraklarıdır. 1984 yılında burada kemik toplamaya da geldiler. Bugün hala burada mezarlıktan kemikler çıkıyor. Buraya plaj yapılması doğru değil. Ne olursa olsun hangi ırk olursa olsun, bir mezarlığın bulunduğu yere plaj yapılmaz. Hele ki üzerine tuvalet hiç yapılmaz.”

Koruma tedbirinin alınmadığı bölgede, defineciler tarafından yapılan kazılarla delik deşik edilmiş höyük, 1984 yılında Ege Üniversitesi, Van Müzesi ve Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırmaları Merkezi’nin ortak çalışma alanı olmuştu.

Çalışma sonucunda, MÖ 3 bin yılından Ortaçağ’a kadar yerleşim alanı olarak kullanılan Dilkaya Höyüğü’nde birçok tarihi bulguya ulaşılmıştı. Höyük etrafında Urartu dönemine ait 24 urme mezar ortaya çıkmıştı.

Yapılan kazılarda insan iskeletlerine ait kafatasındaki “pencere açma ameliyatı” da ilk burada yapılmıştı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu