EmekGüncel

Foto-Galeri | Kartal’da coşkulu işçi mitingi: “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için birlikte mücadeleye”

Kartal'da "Emeğimiz ve özgürlüğümüz için işçi mitingi" bugün işçiler ve dayanışma için gelen kurumların katılımıyla yoğun yağmura rağmen oldukça coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi

İstanbul’da işleri ve hakları için direnen işçilerin çağrısıyla bir araya gelen 41 siyasi parti, demokratik kitle örgütü, işçi sendikaları, işçi dernekleri, gençlik örgütleri Kartal Meydanı’nda “İşçi Mitingi” düzenledi.
Kitle  Savarona Caddesi’nde bir araya gelerek kortejler halinde miting alanına yürüyüş gerçekleştirdi. Soğuk ve yağışlı  havaya rağmen bir araya gelen bini aşkın insan, “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için birlik olalım mücadele edelim”, “Sermaye düzenini tarihin çöplüğüne süpüreceğiz” ve “Biz bu oyunu bozarız” pankartları taşıdı.
İşçiler sık sık “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu da mitinge katıldı.
Mitinge “İşsizliğe, yoksulluğa ve güvencesizliğe karşı Birleşirsek Kazanırız” yazılı pankartıyla katılan Birleşik Mücadele Güçleri (BMG),  “Direnen işçiler kazanacak”, “Söz yetki karar işçilere”, “Yaşasın Birleşik Mücadelemiz”  sloganlarıyla yürüyüşe geçti.
Yeni Demokrat Gençlik (YDG) “Geleceği zenginlere yedirmeyeceğiz” yazılı pankart “Geleceğimizi zenginlere, patriarkaya, kayyuma yedirmeyeceğiz”, ” Yaşasın öğrenci dayanışması”, “Yaşasın sınıf dayanışması”  sloganlarıyla yürüyüşe geçti.
Kitle miting alanına geldikten sonra ortak basın metni okundu. Miting Düzenleme Kurulu’ndan Tamer Doğan ve Nazlı Şen, işçilerin hazırladığı ortak metni okudu. Pandemi ve krizin faturasının işçi ve emekçilere kesildiğini ifade eden Şen, “Sermaye sahipleri bu dönemde karlarına kar kattılar” dedi.
Pandemi döneminde günde ortalama 500 işçinin Kod 29’la işten atıldığını aktaran Şen, “Kod 29’a karşı verilen mücadeleler sonucunda Kod 29’u kaldırmak zorunda kaldılar. Ancak farklı kodlar vererek Madde 25/2’yle işten atmalar devam ediyor” dedi.
Şen, mültecilerin de asgari ücretin altında ve güvencesiz bir şekilde çalışmaya zorlandığına işaret ederek, “Türkiyeli işçilere kölece çalışma koşullarını kabul ettirmek için patronların elinde silaha dönüşen mülteci işçiler en ağır sömürü koşullarına maruz kalıyor” ifadelerini kullandı. Şen, bütün işçilere “Bu sömürü düzenini yaratan sermaye sınıfına karşı mücadeleye” diye seslendi.
Açıklamanın sonunda Şen, işçilerin taleplerine dair ise şunları sıraladı:
  • “Madde 25/2 (Kod 29) kaldırılsın.
  • Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın.
  • Taşeron çalışmak yasaklansın.
  • İş yerlerinde taciz, baskı, mobbing son bulsun.
  • KHK’lar iptal edilsin.
  • Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın.”
Ortak açıklamanın sonunda 20’ye yakın direnişçi işçiye kürsüde söz verildi. Konuşma yapan direnişçi işçiler direniş süreçlerini aktardı.
Direnişçi işçilerden ilk sözü alan TOMİS üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, süren metal grup toplu iş sözleşme sürecine değindi. Dilbent şöyle konuştu; “Bu duruma son verecek tabandan birliğini kuracak işçilerdir. Başta Grup TİS kapsamındaki fabrikalar olmak üzere her yer de söz yetki karar hakkının gerçek anlamda işçilerde olduğu, fiili- meşru mücadele hattının hayat bulduğu bir süreci birlikte örgütlemek hepimizin görevidir.”
Türker’in ardından CarrefourSA direnişçisi Gülbin Demirel söz aldı ve direnişe başlama sürecini anlattı. Neo-Trend Tekstil direnişçisi Mehmet Bilal Doğan ise konuşmasında direniş vurgusu yaptı.
Ardından SML Etiket’te 136 gün boyunca keyfi işten atmalara ve sendika düşmanlığına karşı direnen Seçil Arı söz alarak kadın işçilerin yaşadığı katmerli sorunlara değindi.
İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği (İGEKATDER) Başkanı Mesut Aygün de “Öfkeliyiz” diyerek, “Yandaş şirketlerin yüzlerce milyonluk vergi borcunu silenler, günde 100 TL’li zor kazandığımız çekçeklerimize göz dikti. Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bu düzeninin adaletsizliğinden bıktık. Müslümanlığı ile övünen iktidar, her gün milyonlarca insanın aç kalmasına neden oluyor. İşte sizin düzeniniz” sözleriyle tepki gösterdi.
Alba Plastik direnişçileri adına Ender Konda “Direnişimizin 69. gününde buradayız. İki ayı aşkındır kadın düşmanı, işçi düşmanı, sendika düşmanı yönetime karşı direniyoruz. Biz tüm bunları yaşarken üyesi olduğumuz sendikamız Petrol İş yönetimi sessiz kaldı, görüp de görmezlikten geldi. Saraylarda pozlar verirlerken Alba direnişinin yolunu bir türlü bulamadılar. Sahiplenme çağrılarımız yanıtsız kaldı. Yetki olmayan yerde bir şey yapmayız dediler. Ama yetki almak için üyelik çalışmaları yapan işçileri de yalnız bıraktılar.” şeklinde konuştu.
KHK’lılar adına yapılan konuşmada ise şunlar ifade edildi: “Sadece işimizden ihraç edilmedik, yüzlerce insani hakkımız yok sayıldı. KHL’lar devlet eliyle işlenen hukuksuzluk, siyasi işkencedir. Bize kader tayin eden, ağaç kökü yeyin diyenlerden adalet talep etmektense direndik, mücadele ettik.”
Bakırköy Belediye işçileri adına söz alan Nazife Toprak, DİSK Genel-İş Sendikası adına kitleyi selamlayarak konuşmasına başladı. Direniş sürecini anlatan Toprak, sendikal haklarının gasp edildiğini ifade etti. 2018 yılından bu yana hak mücadelesi yürüttüklerini belirten Toprak, 2 kişinin Kod-29 ile işlerinden edildiğini belirtti. Sendikadan istifa ettirildiğini söyley
en Toprak, işçilere baskı yapıldığını vurguladı.
Bayrampaşa Belediye işçileri adına İzzet Akan da işten atılma sürecini anlattı ve dayanışma çağrısı yaptı. Akan, “Her seçimde söz verdiler her seçimde kadro sözü verdiler. Bizi açlıkla kölelikle terbiye etmeye çalışıyorlar. Sözde taşeronu bitirecektiler. Hep yalan söylediler. Hep haklarımızı çaldılar” diye belirtti. “Ben çocuklarımın yüzüne bakamıyorum ama saraydaki sefa sürüyor” dedi.
Miting konuşmaların ardından çekilen halaylarla coşku ile sona erdi.
Mitingi düzenleyen kurumlar,  sendikalar, siyasi partiler, direnişçi işçiler şöyle:
4. Vardiya İşçi Dayanışması, Alba Plastik Direnişçileri, Avukat Dayanışması, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Bakırköy Belediye Direnişçileri, Bayrampaşa Belediye Direnişçisi, Birleşik İşçi Kurultayı (BİK), Carrefour Direnişçisi, Devrimci Hareket, Devrimci Parti, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL), Devrimci Turizm-İş Sendikası (DEV-TURİZM İŞ) Marmara Bölge Şubesi, Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER), Ekmek ve Onur, Emeğin Gücü Derneği, Emek ve Adalet Platformu, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Genç İşçi Derneği (GİDER), İnşaat Emekçileri Sendikası (İNŞAAT-SEN), İstanbul KHK’lılar Platformu, İşçi Hareketi Koordinasyonu, İşçi Kadın Meclisleri, İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK), İşçinin Kendi Partisi (İKEP), Kaldıraç, Kırmızı Gazete, Mağaza Market İşçileri Sendikası (MAĞAZA MARKET-SEN),Mücadele Birliği, Neo-Trend Tekstil Direnişçileri, Proleter Devrimci Duruş (PDD), Sinbo Direnişçisi, SML Etiket Direnişçisi, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Kadın Hareketi (SKH), Tekstil İşçileri Sendikası (TEKSTİL-İŞ SENDİKASI), Tur Assist Direnişçisi, Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS), Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS), Yeni Demokrat Gençlik (YDG)
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu