Güncel

İstanbul’da Roboski anması

Roboski Katliamı’nın 7. yılında katledilenleri anan ve adalet talebinde bulunan İHD İstanbul Şubesi, katliamın üzerinden 84 ay geçtiğini ama devletin tutumunun değişmediğini ifade etti.

H. Merkezi: İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakikat ve Adalet Komisyonu, Roboski Katliamı’nın 7. yılında Beşiktaş’ta bulunan Barbaros Parkı’nda yaptığı basın açıklaması ile yaşamını yitirenleri andı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit’in yanı sıra açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Roboski Katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafının taşındığı açıklamada “Roboski 7. yıl adalet?” pankartı açıldı.

Basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Gülseren Yoleri yaptı. Roboski Katliamının üzerinden 84 ay geçtiğini ifade eden Yoleri, “Ne ‘emri ben verdim’ diyen dönemin başbakanı ne göz göre göre insanların üzerine bomba yağdıran pilotlar ne amirleri yargı önüne çıkartılmadı. Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı 2013 yılında takipsizlik kararı vererek soruşturma dosyasını kapattı. Anayasa Mahkemesi eksik evrak gerekçesi ile başvuruyu reddetti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ise bu kararı doğrulayan bir karar verdi” dedi.

Roboskili ailelerin acılarına tutunup adalet aradıklarını, daha baştan kan parası verilerek susturulmak istendiğini dile getiren Yoleri, “Acılarını kan parası ile değişmeyen ve adalet aramaya devam eden Roboskililer sistematik saldırıların, baskıların hedefi haline getirildi” diye ifade etti.

Roboskililerin 29 Mayıs 2016 tarihinde bir kez daha vurulduğunu vurgulayan Yoleri, “Önceki ile aynı yer ve aynı saatte, 40 kişilik bir grup Gülyazı Alay Komutanlığından atılan havan topları ile vuruldu. Bu saldırıda Vedat Encü ve Yılmaz Encü can verirken, Suwar Encü ve İbrahim Encü yaralandı. Devletin tutumu ilkiyle aynıydı. Önce, ailelere kan parası teklif edildi, adalet arayışında ısrar ettiklerinde de baskılar art arda geldi” diye belirtti. Yoleri, katilleri yargı önüne çıkarmak için uğraşan insan hakları savunucusu ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ise 28 Kasım 2015 tarihinde öldürüldüğünü aktardı.

Aralık ayının başka acıların da yaşandığı bir ay olduğunun altını çizen Yoleri, “Bunlardan biri 19 Aralık 2000 tarihinde yaşanan cezaevleri katliamı, diğeri ise 19-24 Aralık 1978 Maraş katliamıdır. F Tipi Hapishanelere geçişi sağlamak için, 19 Aralık 2000 de eş zamanlı olarak 20 cezaevinde ‘hayata dönüş’ operasyonları adı altında, politik mahpuslara yönelik gerçekleştirilen saldırılarda 2’si asker olmak üzere 33 kişi yaşamını yitirdi. Bu katliamın siyasi sorumluları ve failleri cezasızlık zırhı ile korunmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

Yaşadığımız coğrafyada bugünün en önemli ve acil talebinin adalet talebi olduğunu vurgulayan Yoleri, “Adalet, eşitlik, özgürlük ve barışın olmazsa olmazıdır. Adalet, Roboski’nin, 19 Aralık katliamının, 19-24 Aralık Maraş’ın, tüm katliamlar ve insanlığa karşı işlenmiş tüm suçlar için ortak taleptir. Adalet faillerin ve sorumluların, devletin hangi makamında bürokrasinin neresinde olurlarsa olsunlar cezasızlık zırhı ile korunup kollanmadan yargılanması ve cezalandırılmasıdır. Ve adalet ancak hakikatin üzerine inşa edilebilir. Faillerin ve sorumluların yargılanmadığı, hakikatlerin gizlendiği, karanlıkta kaldığı bir yerde adaletten söz edilemez” şeklinde konuştu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu