EmekGüncel

Gamak işçileri sefalet ücretlerine karşı greve çıkıyor

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkandığı Gamak Motor'da önceki gün yarım saat iş bırakan işçiler grev sürecine girerken, örgütlü oldukları Özçelik-İş'ten de greve sahip çıkmasını bekliyor

İstanbul’da bulunan ve Özçelik-İş’in örgütlüğü olduğu Gamak Motor’da patronun sefalet ücreti dayatmalarına karşı grev süreci başladı.

Evrensel’den Halil Sancar’ın haberine göre, patronun düşük zam ve ücretleri en düşük seviyede eşitleme dayatması nedeniyle toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı. GAMAK motor işçileri, patronun dayatmalarına karşı önceki gün yarım saat iş bırakırken, Özçelik-İş’e de işçilerin taleplerine sahip çıkması yönünde çağrıda bulundu.

Yüzde 9 zam teklif etti

GAMAK’taki toplu sözleşme görüşmelerinde sendika masaya yüzde 26’lık bir teklifle otururken, GAMAK yönetimi ise yüzde 9’da kaldı. Ayrıca 2015’te üretim bölümlerine göre ücret artışı maddesi TİS’e eklenirken GAMAK patronu bu maddenin iptal edilerek tüm bölümlerde ücretlerin en düşük seviyede eşitlenmesini dayattı. İşçiler ise bu dayatmaya önceki gün yarım saat iş bırakıp, yürüyüş yaparak yanıt verdi.

İşçiler bir yandan da Özçelik-İş’in TİS görüşmeleriyle ilgili şeffaf olmadığını belirterek tepki gösterdi. GAMAK işçileri, “Sadece temsilcilere kısmi bilgiler vererek TİS görüşmelerinde ara bulucuya gidildi. Uyuşmazlık zaptının tutulduğu 60 gün içinde sorun çözülemezse greve gidileceği söylendi” dedi.

Yaşadıkları sorunlara Özçelik-İş’in yaklaşımını eleştiren işçiler, “Biz sendikanın pasifliğinden, alttan almalarından, uzlaşmacılığından bıktık usandık” dedi. TL’nin gittikçe değer kaybetmesini, iğneden ipliğe gelen zamları hatırlatan işçiler, “Her şey ateş pahasıyken Gamak yönetimi, ‘Bu kadar işçiye yüzde 20-30 oranında zam verirsem batarım’ diyor. Ama bu durumu bizim sendikamız yaratıyor. Sendika yöneticileri, GAMAK yöneticileriyle içli dışlı” dedi.

“Takip cihazı ile çalışmak istemiyoruz”

Daha önce ek zam taleplerinin de dikkate alınmadığını ifade eden bir GAMAK işçisi şunları söyledi: “Borçla yaşamayan bir tek GAMAK işçisi yok. TUİK bile enflasyonu yüzde 19 açıklarken bizim ücretlerimize en az yüzde 30 zam istememiz gayet doğal. Patron saat ücretlerimizdeki sınıflandırmayı kaldırmak istiyor. Bunu kabul etmiyoruz. Sosyal haklarımızın yüzde 100 arttırılmasını istiyoruz. Bir arkadaşımızı kovid nedeniyle kaybettik. Şimdi mutasyonlu virüs var. Buna karşı işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri arttırılmalı ve eksiksiz uygulanmalıdır. Elektronik takip cihazı ile dolaşmak istemiyoruz.”

İşçiler greve kararına karşı sendikadan korkuyor

Sendikacılara bir şey soramadıklarını dile getiren bir işçi de “Biz bu sendika patron sendikasıdır değiştirelim dediğimizde ise kapı önüne konulacağımızı biliyoruz. Böyle bir sendika olabilir mi? Bizim sendikamız patron sendikasıdır demekten biz de utanıyoruz. Kötü olan bu sendikanın başına çöreklenmiş sendika ağalarıdır. Bunu da değiştirmek biz işçilerin elinde. Korkuyu yıktığımızda sendikayı da değiştirmiş oluruz. Zor bir dönem bizim için. Grev aşamasındayız. Eğer arkadan vurulmazsak grev bize çok şey kazandırır. Daha önce de her grevde sendikamıza rağmen kazanımlarla çıktık” ifadelerini kullandı.

Zam talebine karşı “Hayırlı cumalar” mesajı atıldı

Aylar öncesinde sendikanın ücret artışının ve saat ücretlerin ne olması gerektiği yönünde işçilere sorular yönelttiğini dile getiren bir işçi de “Bu olumlu bir adımdı ama kaygılar giderilmedi. Çünkü TİS görüşmeleri uzatıldı. Toplu sözleşme oturumları hep kapalı kapılar ardında oldu. Bol bol ‘Cumalarınız mübarek olsun. İnşallah, maşallah’ mesajları atıldı. Toplu sözleme görüşmelerinee işçiler, işçi temsilcileri güçlü olarak birlikte girseler daha iyi olmaz mı? Görüşmelerde şu oldu, biz bunu istedik denilse ne olacak?” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu