Güncel

Gergerlioğlu’dan uyarı Uşak’ta; “İşkencenin üzeri örtülmek isteniyor”

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, hapishaneler ve gözaltında çıplak arama ve cinsel işkencenin devlet kurumları tarafından gizlenmeye çalışıldığını söyledi. Gergerlioğlu, işkencenin yasaklanması için adalet ve içişleri bakanlarına çağrıda bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde 30 kadına cinsel işkence yapılmasına ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Gergerlioğlu, çıplak aramanın bir insan hakkı ihlali ve cinsel işkence olduğunu vurguladı.

Hapishaneler ve karakollarda işlenen işkence suçlarını yıllardır gündeme getirdiklerini ancak bakanlıkların ve kurum idarecilerinin şeffaf davranmayarak, her türlü olayın üstünü örttüklerini söyleyen Gergerlioğlu, Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde 30 kadına cinsel işkence yapıldığını hatırlattı. Bunu açıklamasının ardından, yüzlerce kişinin başvuru yaparak benzer işkenceye maruz kaldığını açıkladığını belirten Gergerlioğlu, “İnsan Hakları Haftası’ndayız ve gündemimizde ciddi işkence, hak ihlalleri var. Yetkililerin üstünü örtmelerine izin vermeyelim. Her türlü yolla buna karşı mücadele edelim” dedi.

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyelerinin, işkence başvurularını örtmeye çalıştıklarını söyleyen Gergerlioğlu, komisyonun isminin aksine işkenceyi savunan bir komisyona dönüştüğünü ifade etti. İlgili bakanların ise soruları yanıtlamaktan imtina ettiğini söyleyen Gergeroğlu, “Çıplak aramanın Türk hukuk sistemindeki tanımının sorgulanması gerekir. İnsan haklarını gözeten bir yaklaşım geliştirmeliyiz. Cezaevlerinde memurlar, pandemi nedeniyle aramaları belli teknolojik aygıtlarla yapıyorlar. Demek ki dokunmadan, gelişmiş teknolojik cihazlarla arama yapılabilir” diye konuştu.

Gergerlioğlu, “çıplak aramanın” Türk hukuk sisteminde daha önce herhangi bir kanunda tanımlanmadığını belirtilerek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 8. maddesinde düzenlenen “işkence, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele yasağı”na aykırı olduğu için AİHM’e başvurular yapıldığını hatırlattı.

Gergerlioğlu, “AİHM konu ile ilgili daha önceki kararlarında cezaevi güvenliğini sağlamak ve cezaevinde kargaşa çıkmasını engellemek için bazı durumlarda çıplak aramanın gerekli olabileceğini ancak bu durumlarda dahi aramanın uygun şekilde yapılması zorunluluğunu vurgulamamıştı. Buradaki ‘uygunluk’ ilkesinin pratikte keyfilik doğurabilecek ve işkencenin engellenemeyecek” diye konuştu.

“Cezaevi Gözlem Kurulları, istediği kararı veriyor. Çıplak armaya direndiği için hücre cezası veriyorlar” diyen Gergerlioğlu, karakol ve hapishanelerde her türlü hak ihlalli ve işkencenin önlenebilmesi için yetkililerin, olayların üzerini örtmek yerine engellemeleri gerektiğini söyledi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu