Emek

Çiftçi-Sen: “17 Nisan Dünya Çiftçilerinin Mücadele Günü”nü kutluyoruz!

17 Nisan Dünya Çiftçilerinin Mücadele Günü olarak kutlanıyor. Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) gün dolayasıyla bir açıklama yayınladı. 1996’dan bu yana 17 Nisanlar dünya çiftçileri tarafından mücadele günü olarak kutlanıyor ve her yıl bir tema çerçevesinde mücadele geliştiriyor. Bu yılın teması, “Çiftçileri Serbest Ticaret Anlaşmalarından Kurtarın-Özgürleştirin” oldu.

 

H. Merkezi: 17 Nisan Dünya Çiftçilerinin Mücadele Günü olarak kutlanıyor. Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) gün dolayasıyla bir açıklama yayınladı. “17 Nisanlar, dünya çiftçi hareketinin önemli kilometre taşıdır” denilen açıklamada Dünya Çiftçileri gününün tarihi aktarıldı: “1993 yılında kurulan dört kıtada 87 ülkeden, 146 üyesi olan, çiftçilerin küresel örgütü ‘La Via Campesina’ (Çiftçi Yolu), 1996 yılında 2. Uluslararası Kongresini Meksika’da yapmaktadır. Tam da bu esnada Brezilya’da 21 Topraksız kır işçisi yani topraksız çiftçi katledilir. Katledilenler, Brezilya Topraksızlar Hareketi (MST) üyesidir ve 1500 topraksız ailenin 10 Nisan günü başlattıkları ‘Toprak Reformu’ yürüyüşünün katılımcılarıdır.

Bunun üzerine La Via Campesina kongre katılımcısı örgütler, yerli tarım sektörünü mahveden ucuz gıda ithalatını protesto etmek, gıda ile ilgili egemenlik politikalarını savunmak ve Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) tarım politikalarını lanetlemek üzere 17 Nisan’ı ‘MST’nin 21 mücadeleci üyesinin anısına’ Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü olarak ilan eder.

 

Bu yılın teması: “Çiftçileri Serbest Ticaret Anlaşmalarından Kurtarın-Özgürleştirin”

Dünya çiftçileri için 17 Nisan, tıpkı 1 Mayıs ya da 8 Mart gibi simgesel ve mücadele anlamına gelen bir gün. La Via Campesina, 1996’dan bu yana her yıl 17 Nisan öncesinde bir tema belirliyor. Bağlı tüm örgütleri de, 17 Nisan haftasında belirlenen tema etrafında şekillenmiş bir eylem gerçekleştiriyor.

La Via Campesina’nın bu konudaki yorumu şöyle: “Dünya Ticaret Örgütü ve bölgesel ticaret anlaşmalarının getirdiği dayatmalar geçim kaynaklarımızı, kültürümüzü ve doğal çevreyi yok ediyor. Bu politikaların yol açtığı adaletsizliği ve yıkımı asla kabul etmeyiz, etmeyeceğiz! Mücadelemiz tarihsel, dinamik ve tavizsizdir…”

 

Şeker fabrikaları Dünya Ticaret Örgütü’ne uyum için satılıyor

Açıklamada şeker fabrikalarının özelleştirilmesi hakkında da görüşe yer verildi:

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin DTÖ’nün koyduğu kurallara uyulması çabasıdır.

Ve son Torba Yasa ile çiftçilere yeni bir darbe özelliği taşıyan; Sahiplerinin onayının alınmaksızın yapılacak arazi toplulaştırılma uygulamaları. Tarımsal sulamalarının belediyelere ve özel şirketlere devredilmesi. Orman ağaçlarının satışı, ormanların altının depo olarak kiralanması yanlış politikalardır.

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu olarak, Torba Yasa ile yapılan bu politikaların Türkiye tarımına, çiftçilere ve ülke ekonomisine hiçbir yarar getirmeyecektir, tarımın küresel şirketlerin denetimine girmesini sağlayacak ve onarılamaz yaralar açacaktır.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu