DünyaGüncel

ÇEVİRİ | HKP (Maoist) Merkez Komite: Tarım kanununun iptali için mücadeleye çağıyoruz

HKP(Maoist), Merkez Komite 24 Temmuz 2021 tarihinde, “Güçlü bir iradeyle, taviz vermeden savaşan Hint köylülerine devrimci selamlar! Halkın sloganı haline gelen “Tarım kanunlarını iptal edin” için sonuna kadar savaşalım!” sözleriyle açıklama yaptı.

24 Temmuz 2021 tarihinde “Güçlü bir iradeyle, taviz vermeden savaşan Hint köylülerine devrimci selamlar!

Halkın sloganı haline gelen “Tarım kanunlarını iptal edin” için sonuna kadar savaşalım!” sözleriyle başlayan Hindistan Komünist Partisi (Maoist), Merkez Komite tarafından açıklama yapıldı.

“Partimiz Merkez Komitesi, haklı taleplerini gerçekleştirmek için merkezi hükümete karşı tavizsiz ve güçlü bir iradeyle 26 Kasım 2020’den bu yana mücadele eden Hint köylülüğüne devrimci selamlarını iletiyor. Devlet şiddeti nedeniyle son 8 ayda 500’ün üzerinde protestocu çiftçi hayatını kaybetti. Partimizin MK’sı, ideale ulaşmak için canını ortaya koyan herkese alçakgönüllü devrimci selamlarını iletir. Modi, Jio Kuleleri’nin yıkımı için parlamentoda üzüntüsünü dile getirdiğinde sömürücü sınıf karakteri ortaya çıktı ancak çiftçilerin ölümlerine sessiz kaldı. “ şeklindeki vurgularla devam etti.

Açıklamanın devamında, “Hükümetin Corona döneminde çiftçilerden gösterilerini durdurmalarını istemesi çok saçma. Corona, hükümetin yasa çıkarmasını engellemedi ancak hayatlarına malolan mücadeleye giren çiftçilerin gösterisini durdurmak için bir bahane olarak gösteriliyor. Partimiz bu tutumu açıkça kınıyor. Devlet, Corona’nın ikinci turu olan Delta’nın hızla yayılması konusunda tüm sorumluluğu üstlenmelidir. Ancak pandemi kaynaklı ölümlerle ilgili gerçekleri halka açıklamak için bile cesaretli değil. New York Times’ın detaylarına göre ülkedeki gerçek ölümler, hükümet istatistiklerinin beş katı. Tarım yasalarını iptal etme hareketi, Corona için ihtiyati tedbirleri takip etmeye devam etmelidir” denildi.

Sömürücü hükümetin yasalarının iptali için sonuna kadar savaşalım”

Merkez Komite ülkede son otuz yıldır uygulanan liberal ekonomi politikalarının, Hindistan tarımını boğmakta ve binlerce çiftçinin canını almakta olduğunu sözlerine ekleyerek, “Bu politikaların zirvesi olarak, Modi hükümetinin çıkardığı tarım yasaları ile çiftçilerin hayatı neredeyse sona erecek. Bu yıkıcı koşullara yol açmaması için sömürücü hükümetin yasalarının iptali için sonuna kadar savaşalım. Partimiz, her adımda halkı bu liberalleştirilmiş ekonomi politikalarıyla yüzleşmeye çağırmaktadır.” denildi.

Açıklamada, “Tarım yasalarının kabulü için 5 Haziran 2021’e kadar bir yıl vardı. Bu aynı zamanda çiftçilerin ajitasyonu için de bir yıldı. Çiftçiler, kabul edildiğinden beri yönetmeliklere şiddetle karşı çıkarak ajitasyona başladılar. Kanun şeklini aldıklarından beri başlangıçta çiftçiler 10 Eylül 2020’de Haryana’daki Kurukshetra’daki “Veepli” pazarının önünde bir miting düzenlediler. Polis, traktör kullanan çiftçileri “Kisan bachao, Mandi bachao” (çiftçilerden kurtul, pazarı koru) sloganlarıyla suçladı. Çiftçiler taşları silah olarak kullandılar. O zamandan beri çiftçilerin ajitasyonu aşamalı olarak yayılıyor ve hükümetin çiftçi karşıtı tutumu Delhi’yi kuşatma şeklini aldı” denildi.

Açıklama, “Dünyada eşine az rastlanır bir şekilde devam eden köylü mücadelesi sonucunda Yargıtay, 12 Ocak 2021’de yeni yasaların uygulanmasının durdurulmasına karar verdi. Onlarla görüşmek üzere dört üyeden oluşan bir komisyon görevlendirdi. Ancak komite üyelerinden biri olan Bhupendra Singh Man reddetti ve hemen geri çekildi. Çiftçi liderleri de bu komitenin kurulmasına karşı çıktılar. “ şeklinde sürdürüldü.

Yapılan açıklamada “düzenlemenin aktarımına,  “Yargıtay yürütmeyi durdurma kararı verdiği için merkezi hükümet uygulamayı 18 ay erteledi. Hükümet-NCR’de kirliliği önlemek için alınan önlemlerde çiftçilerin suçlu olduğunu belirtmemeyi ve elektrik değişiklik yasa tasarısının (2020) geri çekilmesini onaylamayı kabul etti. Bütün bunlar çiftçilerin başarılarıdır. Ancak yasaların fiili iptali henüz gerçekleşmedi. Ayrıca hükümet konuyla ilgili Asgari Destek Fiyatı Yasası’nı garanti etmedi. Öte yandan hükümet 22 Ocak’taki 10. turdan sonra çiftçi liderleriyle görüşmelerden çekilerek çiftçi karşıtı, şirket yanlısı tavrını ortaya koydu. Partimiz bu tavrı kınıyor. “Samyukta Kisan Morcha”nın kararlı olmaması ve sorunu görüşmeler yoluyla çözmek istemesi takdire şayandır” şeklinde devam edildi.

Açıklama; “Liderler, çiftçilerin ajanları ve hükümetin takipçileri olarak çalışan sahte lider Harpal Singh Belari, çiftçileri en başından beri Khalistanistler ve Maoistler olarak damgalıyor. Merkez, çiftçilerin taleplerine karşı kararlı bir tavır sergiliyordu. Kızıl kaleye bayrak çekmekten başlayarak köylülerin taleplerini başka yöne çevirmeye çalışıyor. Partimiz başından beri tüm bu komploları şiddetle kınıyor.

Bir kez daha açıkça ifade ediyoruz ki, köylülük de dahil olmak üzere tüm mazlum halkların sorunlarını çözmek için tavizsiz mücadeleyi sonuna kadar doğru yönlendirmeyle sürdüren partimizdir. Merkezi ve eyalet hükümetleri sıkıştı ve Maoistlerin halkın her bir sorununu desteklediğini belirtiyorlar.

Partimiz hiç şüphesiz ülkenin mazlum halklarının tüm mücadelelerini desteklemektedir. Onlara önderlik etmek devrimciler olarak bizim sorumluluğumuzdur. Hükümetler adı ne olursa olsun halkın mücadelesine şehirli Naksalitler, sarıklı Naksalitler ve benzeri şeylerin adını verirlerse de, ne kadar çok kanun değiştirir ve kabul ederse etsin, halkın mücadelesini durduramazlar. Hiçbir güç onları desteklememizi ve onlara önderlik etmemizi engelleyemez. Partimiz, Gendsingh, Baburao Sadmek, Gundadur, Birsamunda, Siddho-Kano, Jyotiba Phule, Bhagat Singh, Ramaraju, Komram Bhim, Baba Saheb Ambedkar, Periyar ve diğer büyük kişiler gibi halkın kahramanlarının adlarını söyleme ahlaki hakkına sahip olmayan Brahman Hindutwa güçleri tarafından Shaheenbagh’tan Silger’e kan dökülmesini şiddetle kınıyor. Partimiz bu vesileyle bir kez daha açıkça ifade etmektedir ki, çiftçiler Brahman Hindutwa faşist güçlerinin emperyalizm yanlısı politikalarına karşı tavizsiz bir mücadeleye girişmedikçe hiçbir sorun kökten çözülmeyecektir.

Tarım yasalarına karşı savaşmak yalnızca köylülükle ilgili değildir. Ülkenin 800 milyon halkı, erzak depolarında bulunan mallardan mahrum bırakılacaktır. Uygulamaya geçen “bir millet bir karne” ile yoksullara verilen sübvansiyon durdurulacak. Hindistan hükümeti, erzak depolarına harcadığı 3 lakh 17 bin crore rupilik sübvansiyonu geri çekecek. Bu tarım yasaları, geniş kitlelerin hayatlarını birçok yönden boğacak. Halkımızı bu yasaların iptali için kınamaya ve mücadele etmeye çağırıyoruz.

Son zamanlardaki Eyalet Meclisleri seçimlerinde çiftçi liderlerinin tarım yasalarının iptali için mücadele etmesi övgüye değer. Seçimlerin önümüzdeki yıl Uttar Pradesh dahil beş eyalette yapılması planlanıyor. Burada da çağrı Hindutwa güçlerini yenmek olmalıdır. Aynı zamanda bu parlamenter siyasi partilerin gerçek rengini de unutmamalıyız. Bütün bunların ülkede emperyalist neo-liberal ekonomi politikalarının uygulanmasına bağlı olduğunu unutmamalıyız.

Bu partilerin yıkıcı politikaları, Hindistan tarım sektörünün mevcut korkunç durumuna yol açtı. Bu nedenle partimiz, çiftçilerin yanında yer alan güçler ve örgütlerle birleşmeye, onlarla el ele vermeye ve tarım yasalarının iptali için Delhi merkezli sonuna kadar mücadele etmeye çağırıyor. Çiftçileri Delhi’den kovmak için hükümetin komplolarını alt etmeliyiz.

Abhay  Sözcü

Merkezi Komite, HİNDİSTAN KOMÜNİST PARTİ (MAOİST)”  şeklinde sona erdi.

 

https://www.tkpml.com/tkp-ml-international-bureau-in-solidarity-with-the-just-struggle-of-militant-peasant-farmers-and-agricultural-workers-in-india/

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu