Güncel

ÇEVİRİ | Afganistan Komünist Partisi (Maoist): Taliban, kukla rejim içindeki güçlerle aynı sınıf tabanına sahiptir.

Afganistan Komünist Partisi (Maoist)'in Amerikan işgal kuvvetlerinin Afganistan'dan çekildiğini duyurmasına dair Mart 2021 tarihli açıklamasını konunun güncelliği nedeniyle yayınlıyoruz.

13 Nisan’da ABD Başkanı Joe Biden, bu yıl 11 Eylül’e kadar ABD birliklerini Afganistan’dan çekerek “Amerika tarihinin en uzun savaşını sona erdirdiğini” duyurdu.

ABD birliklerinin geri çekilme tarihi olarak 11 Eylül’ü seçmek, Biden yönetiminin Afganistan’ı işgalinin amacının terörizme karşı mücadele olduğu yalanını pekiştirme girişimidir. Biden, “Savaşa net hedeflerle girdik. Bu hedeflere ulaştık. Bin Ladin öldü ve El Kaide Irak’ta ve Afganistan’da itibarsızlaştırıldı” dedi.

Ancak gerçek şu ki, ABD emperyalistleri Afganistan’daki hedeflerinde başarısız oldular.

Afganistan’daki savaş, Amerikan egemenliğinin askeri yollarla gerilemesini önlemeye yönelik bir plan olan “yeni Amerikan yüzyılı projesi”ni uygulamak için başlatıldı. Bu plan, Bush yönetimindeki yeni-muhafazakarlar tarafından, Amerikan hegemonyasının savaş çığırtkanlığı, işgal ve emperyalistlerin egemen olduğu ülkelerin işgali yoluyla gerilemesini önlemek için tasarlandı. Bu strateji aynı zamanda ABD’nin “önleyici” askeri eylemlerine izin veren “Bush doktrini” olarak da bilinir hale geldi.

Afganistan’ın işgali, 11 Eylül’den sonra teröre karşı savaş etiketi altında yürütülmüş olsa da, gerçekte işgal altındaki ülkelere karşı askeri saldırganlık ve bu saldırganlık yoluyla tek kutuplu bir dünya inşa etmekti.

Afganistan işgalinin amacı Amerikan emperyalizminin dünya egemenliğini güçlendirmek olan Bush doktrininin uygulanmasıydı.

Bu planın failleri en başından beri “bitmeyen bir savaş”tan bahsediyorlardı. Bu strateji, Afganistan’a saldırı ve işgal ile başlamış, Irak’a saldırı ve işgal ile devam etmiştir. Barack Obama ve Donald Trump, “Bush doktrini” ve “sonsuz savaş” politikasını sürdürmekle kalmamış, aynı zamanda ABD saldırganlığını diğer Batı Asya ve Afrika ülkelerine de yaymıştır.

Joe Biden şunları söyledi: “Ekibim, yalnızca Afganistan’da değil, ortaya çıkabilecek her yerde -ve bunlar Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve başka yerlerde- önemli terör tehditlerini izlemek ve engellemek için ulusal stratejimizi geliştiriyor.”

Yani Bush yönetimi altındaki neo-muhafazakarların “Terörle Savaş” adı altında başlattığı savaş ve saldırganlık, Biden yönetimi tarafından yürütülmeye devam edecektir. Bu nedenle ABD’nin “belirli hedeflerine ulaştığı” iddiası yalandan başka bir şey değil. Görünüşe göre, bu “belirli hedeflerden” biri, daha önce ABD emperyalistlerinin bölgede destekleyip donattığı Afganistan’daki İslamcı teröristleri ortadan kaldırmaktı. (ABD çn.) sadece bu güçleri yok etmekle kalmadı, aynı zamanda faaliyet ve ideolojilerinin kapsamını da genişletti.

Bu nedenle, Taliban ve El Kaide’ye ek olarak, IŞİD Afganistan’da da şu anda aktiftir.

Bir diğer “belirli amaç” ise Afganistan’daki emperyalist çıkarları korumak için kukla bir rejim kurmaktı. Bu bağlamda, ABD, kukla bir hükümet kurmanın ve ilerletme maliyetini üstlendi.

Ancak bu kukla rejim, yirmi yıllık çabadan sonra hala meşruiyetten ve siyasi bütünlükten yoksundur ve çöküşün eşiğindedir. Bu rejim, emperyalizme karşı yalnızca ulusal ihanet ve serflik üzerinde anlaşmaya varan burjuva komprador ve yarı feodal siyasi güçlerden oluşur. Bu güçler, kukla rejimin başlangıcından beri var olan iki gruba ayrılır.

Rejim içindeki baskın fraksiyon başkanlık sistemini, yani mevcut yapıyı sürdürmek istiyor. Ancak muhalefet, özellikle Cemiyet-i İslami Partisi, yürütme gücünün cumhurbaşkanı ve başbakan arasında bölündüğü merkezi olmayan bir sisteme yeniden yapılanma istiyor.

Rejim içindeki bu bölünme, rejimin mevcut uyumsuzluğunun önemli bir faktörüdür ve nihai çöküşünde bir faktör olarak oynayabilir; bu nedenle çoğu kişi Afganistan’daki “iç savaşın” başlamasından ve yoğunluğundan endişe duyuyor.

Afganistan’da öldürülen askerlerin mezarlarını ziyaret eden Joe Biden, sömürgeci kibirli bir tavırla şunları söyledi: “En başından beri, hatırlayabilirsiniz, bir şekilde birleşmek için orada olduğumuzu hiç düşünmemiştim…”

Bu, Amerikan emperyalizminin liderlerinin son kırk yılda Afganistan’daki yıkıcı rollerini saptırmak için söyledikleri bir başka yalandır. Amerikalı liderler, mevcut toplumsal krizin, savaşın ve gerici şiddetin ve Taliban ve IŞİD de dahil olmak üzere Afganistan’daki köktendinci grupların yükselişinin ABD saldırganlığı veya emperyalist politikalarıyla hiçbir ilgisi olmadığını iddia ediyor.

Oysa Afganistan’daki kırk yıllık kriz, her aşamada emperyalist ve sosyal-emperyalist kapitalist sistemin çelişkilerinin ve krizlerinin bir yansıması olmuştur. Bu kriz, Sovyet sosyal emperyalizminin saldırganlığı ve işgali ile başladı ve köktendinci güçlerin yükselişi ve ABD emperyalizmi ile müttefiklerinin doğrudan saldırganlığı ve işgali ile yoğunlaştı. Şimdi yirmi yıllık savaş ve işgal, bu sosyal, politik ve ekonomik krizin kapsamını yoğunlaştırdı ve sınıf ayrımını benzeri görülmemiş bir düzeye çıkardı.

Kukla rejimin dümenini kontrol eden burjuvazi-bürokratik komprador, kelimenin tam anlamıyla ganimetleri bölmek ve yağmalamak için bir jirga (Peştunca şura-meclis anlamında çn.) olarak kullanıyor. Ama kitleler, işçi sınıfı, köylülük ve küçük burjuvazi, yoksulluktan, savaşın ve şiddetin devam etmesinden dolayı olabilecek en kötü durumda.

Son yirmi yılda Afganistan her zaman dünyanın en yozlaşmış ülkelerinin başında yer aldı, çünkü ulusal hainler ve kukla rejimini kontrol eden gerici güçler emperyalist yardımı, müşterekleri ve mülkleri yağmalayarak sermaye birikiminin peşindedir.

Taliban, tercih ettikleri siyasi sistemin ana hatlarını henüz net olarak belirlemedi. Taliban’ın İslam Emirliği adı altındaki eski siyasi sistemi, Amir al-Mu’minin adında bir molla tarafından yönetilen otoriter ve teokratik bir rejimdir. Ancak Taliban’ın İslam Emirliği sisteminin ülke içinde desteği yok. Bölgesel ve uluslararası güçlerin de desteği yok ve bu Taliban liderliği için açık. Rusya, Çin, Hindistan, İran ve hatta Pakistan İslam Emirliği’nin tekrar iktidara gelmesini istemiyor.

Bu yüzden Taliban’ın savaşı yoğunlaştırması daha çok barış görüşmelerinde kazanç sağlamak içindir. Şimdi mahkumların serbest bırakılmasını ve Taliban liderliğinin BM’nin kara listesinden çıkarılmasını talep ediyorlar. Bu talepler karşılanırsa, Taliban muhtemelen bir sonraki müzakere turlarına katılacak.

ABD emperyalistleri gelecekte kukla rejimlerini finanse etme ve destekleme sözü vermiş olsa da, işgal güçlerinin geri çekilmesi, eğer uygulanırsa, askeri dengeyi Taliban lehine değiştirebilir.

Geçmişte Taliban, kukla rejim işgalci güçlerin hava desteğine sahipken bile ilçeleri ve eyalet başkentlerini ele geçirmeyi başarmıştı. Dolayısıyla işgalci güçlerin geri çekilmesinden sonra Taliban’ın savaş alanına daha güçlü bir ruhla gireceği öngörülebilir.

ABD emperyalizmi şimdi kukla rejimini korumak için BM önderliğinde diplomatik bir çaba göstermeyi umuyor ve bu da onlara 2 trilyon dolara mal oluyor.

Ancak barış için on yıllık diplomatik çabaların deneyimi, bunun yalnızca savaşı yoğunlaştırmak için iyi olduğunu göstermiştir. ABD emperyalizminin Afganistan’dan askerlerini çekmesi muhtemel olsa da, bu Afganistan’daki ABD emperyalist egemenliğinin sonu anlamına gelmez ve bu aynı zamanda bir Taliban zaferi anlamına da gelmez.

Diplomatik çabalar başarılı olursa ve sonunda Taliban kukla rejimle bütünleşirse ve Afganistan’ın sömürge durumu devam ederken kukla rejime ve emperyalizme teslim olan Taliban’dır.

Efendilerinin ve kukla rejime mali ve silah yardımı sağlamaya devam etme sözü veren ABD emperyalistleri ve müttefiklerinin desteği sürecek. Kukla rejimin siyasi, güvenlik ve askeri kurumları ABD emperyalist desteğine bağlı olacak ve ABD ile kukla rejim arasındaki güvenlik paktları emperyalizmin ülke üzerindeki hakimiyetini sürdürmeye devam edecek ve kukla rejim, ABD’nin emperyalist desteğine bel bağlayacaktır.

Trump’ın aksine Biden, Afganistan işlerine daha fazla ülkeyi dahil etti ve Rusya ve Çin’den rejim ile Taliban arasındaki uzlaşma sürecini hızlandırabilecek kısmi anlaşmalar elde etti. Böylece, Birleşmiş Milletler ile birlikte müdahil ülkelerin, Türkiye, Katar ve Pakistan’ın çabaları başarılı olursa, Taliban “barış süreci” toplantılarına katılacak ve Taliban’ı kendi saflarında birleştirerek kukla rejim yeniden düzenlenecektir.

Uzlaşmadan doğan hükümet, yine feodal-burjuva-komprador sınıfını temsil edecek. Aynı zamanda mevcut rejimin teokratik, ulusal, cinsiyetçi ve şovenist yönlerini de artıracaktır.

Taliban, kukla rejim içindeki güçlerle aynı sınıf tabanına sahiptir. Taliban, Mücahidler gibi geçmişte ABD emperyalizmi ve müttefikleri tarafından donatıldı ve silahlandırıldı. Bu gerici ve hain güçlerin birleşmesinden doğan bir hükümette, kitleler daha çok sınıfsal sömürünün ve çifte toplumsal baskının boyunduruğu altına girecek ve sermaye birikimi, müştereklerin yağmalanması ve yoksullaştırma pahasına devam edecektir.

Dolayısıyla barış adı altında yürütülen bu uzlaşma ve danışıklılık sürecinin gerçek barışla ve ülke içinde hiçbir ilgisi olmadığı açıktır. Tek gerçek çözüm, sosyalist yönelimli yeni bir demokratik devrimdir; yeni bir demokratik devrim Afganistan’ı dünya devriminin üssü yapacak ya da Afganistan dünya krizinin merkezi, emperyalistlerin yatağı ve Taliban, IŞİD ve El Kaide gibi köktenci güçlerin faaliyet merkezi olarak kalacak.

Şüphesiz durum hızla değişiyor, değişen koşullar bizim için yeni zorluklar ve yeni fırsatlar yarattı, değişen yeni koşullarda yeni zorluklarla ve yeni fırsatlarla yüzleşmeye cesaret etmeli ve bunları devrimci yolu geliştirmek için kullanmalıyız.

Afganistan Komünist (Maoist) Partisi

Mart 2021

Kaynak: http://www.sholajawid.org/english/main_english/withdrawal_E_sh_27_d4.html

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu