Güncel

Bainet’ten 4-5 Mayıs tarihlerinde Dijital Güvenlik Atölyesi

Atölye BİA’da iki gün sürecek olan ve farklı şehirlerde gazetecilik okuyan veya devrimci, demokratik gazetelerde çalışan gazetecilerin de katıldığı Dijital Güvenlik Atölyesi’nin ilk günü Işık Mater ve Alp Toker ile başladı. ikinci gününde, güvenli parola oluşturma, mesajlaşma güvenliği, mail şifreleme, güvenli video ve sesli arama uygulamaları yapıldı.

4-5 Mayıs tarihlerinde iki gün sürecek olan Dijital Güvenlik Atölyesi Işık Mater ve Alp Toker’in içinde bulundukları bağımsız dijital araştırma organizasyonu TurkeyBlocks hakkında bilgi vermesiyle başladı.

Atölye BİA’da gerçekleşen Dijital Güvenlik Atölyesi’nin ikinci gününde, güvenli parola oluşturma, mesajlaşma güvenliği, mail şifreleme, güvenli video ve sesli arama uygulamaları yapıldı.

İlk gündeki eğitimde katılımcılara iş ortamında karşılaşabilecekleri dijital riskleri değerlendirmekte kullanabilecekleri temel metodlar hakkında bilgiler verildi. Daha sonra, risk değerlendirmesi için grup çalışması yapıldı.

TurkeyBlocks olarak yaptıkları bilgiye erişim odaklı çalışmalar ve internet kesintilerine karşı politika araştırmalarından bahsettiler.

Mater ve Toker, Sri Lanka, Venezuela, Irak gibi ülkelerde gerçekleşen internet kesintilerini ve bunların bilgi erişimine olan etkilerini anlattılar.

Mater, günümüzde bilgi erişimine bakmak ve bilgi oluşumunu takip etmek, kesintilerden haberdar olmak gerektiğini vurguladı.

İlk günün ikinci kısmında yer alan konularda grup çalışmasından sonra  internet iletişiminin nasıl güvenli hale getirebileceği ve internetin nasıl çalıştığı üzerinde duran Mater ve Toker,  tarayıcı güvenlik ayarlarını ve içerisinde yer alan tarayıcı oturum izolasyonunu, çerezlerin etkisini, veri güvenliğini sağlamayı ve en iyi uygulamaları anlattı.

Oltalama saldırılarını da yaptıkları Quiz üzerinden anlatan Alp Toker, tehditleri tanımamız gerektiğini vurgulayarak, sahte siteleri, gerçek sitelerden ayırmak için gerekli noktaları aktardı.

İkinci günde Tor, VPN, SOCKS, Web proxyler ve riskleri  ile başladı

Mater, Tor’un, katman katman şifreleyen bir sistem olduğunu ve birkaç IP’den geçirip daha sonra istenilen hedefe ulaştırdığını söyledi.

“Tor’u kullandığınızda bile kendinizi güvende hissetmeyin. Yüzde yüz güvenlik yoktur, bu tarayıcıyı kullandığınızda en fazla yüzde 70’dir.”

Tor tarayıcısının yanı sıra Duck Duck Go’dan da bahsedildi.

VPN kullanımı anlatan Mater, VPN kullanımının sansürden korunmayı da beraberinde getirdiğini söyledi. Katılımcılarla birlikte dünyada ve Türkiye’de engellenmiş olan servis sağlayıcılarına bakıldı.

Whatsapp, Telegram, Signal araçlarını anlatan Alp Toker “Telegramı herkes güvenli zannediyor ancak servis sağlayıcıları tarafından mesajlar aslında okunabiliyor. O yüzden Whatsapp güvenlik anlamında daha iyi çünkü orada uçtan uca şifreleme var. Ama orası da yüzde yüz güvenlidir diyemeyiz.” dedi

“Signal özgür yazılımlı ve açık kaynak. Herhangi bir sahibi yok, dolayısıyla signal biraz daha güvenilirdir hem de pratiktir.”

Katılımcılarla Signal yüklemesi, güvenli şekilde video ve sesli arama, mail şifreleme de uygulamalı olarak yapıldı.

Gazetecilerin meslek hayatında kullandıkları kaynakları korumaları adına SecureDrop kullanımını öneren Mater, burada üçüncü kaynakların var olmadığını belirtti.

Atölye sonunda eğitim değerlendirmesi yapıldı. Katılımcılara Dijital Güvenlik Atölyesi sertifikası verildi.

Işık Mater hakkında

Dijital haklar aktivisti. TurkeyBlocks Projesi’nin araştırma direktörü olarak çalışıyor. Aynı zamanda Alternatif Bilişim Derneği Başkanı ve Ungovernance Forum Organizatörlerinden. TurkeyBlocks Projesi’nin internet kesintileri raporlamaları, LGBTI gibi riskte olan toplulukların ifade özgürlüklerinin korunması, kadınlara teknoloji sektörlünde eşitlik sağlanması ve gazetecilere dijital güvenlik eğitimleri verilmesi üzerinde çalışıyor.

Alp Toker hakkında

Teknolojist. Gerçek zamanlı sansür takibi yapan TurkeyBlocks Projesi’nin kurucusu. Günümüzde kullanılan çoğu web browser ve akıllı telefonların teknolojilerinin geliştirilmesinde aktif rol aldı. Alp’in geliştirdiği teknolojiler, belirli bir bölge veya tüm ülkede yapılan çevrimiçi ifade özgürlüğü ihlallerini dakikalar içinde tespit edebiliyor ve riskte olan topluluklara sansüre karşı çıkabilme fırsatı sunuyor. Aynı zamanda konuyla ilgili algoritmaların geliştirilmesine ve çevrimiçi ifade özgürlüğünü koruyan internet yönetişim politikalarına destek veriyor.

Fotoğraflar: Bianet

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu