Güncel

Aile sağlığı merkezi çalışanları: Ceza yönetmeliği geri çekilsin

ASM çalışanları basın açıklamalarında, emeklerinin hiçe sayıldığı ve iş güvencelerinin ellerinden alındığı bir "ceza sözleşmesi" ile karşı karşıya bırakıldıklarını belirtti.

Ankara, Antalya, Diyarbakır, Batman, İzmir, İstanbul olmak üzere birçok kentte sokağa çıkan sağlık emekçileri, aile hekimlerinin çalışma koşullarını düzenleyen “Aile Hekimleri Sözleşmesi ve Ödeme Yönetmenliği”nin geri çekilmesini istedi.

İstanbul 

İstanbul’da Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş Sendikası), İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), Tüm Aile Sağlığı-Sağlık Memuru-ATT-Hemşire ve Ebe Derneği (İSAHED), İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul şubeleri (SES), Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası İstanbul şubeleri (Türk Sağlık-Sen), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği İstanbul şubesi (TAHUD) ‘İstanbul Aile Hekimliği Platformu’ çatısı altında güç birliği yaptı.

Platformun Yenikapı miting alanında bugün yapmayı planladığı miting için valilikten izin çıkmamıştı. Platform üyeleri Çemberlitaş’taki sağlık il müdürlüğü önünde toplandı ve bir basın açıklaması yaptı.

Eyleme İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İTO Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Recep Koç, Dr. Güray Kılıç, Dr. Murat Ekmez, TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, kol sekreteri Dr. Sibel Uyan, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin ve çok sayıda İTO Aile Hekimleri Komisyonu üyesi katıldı.

Platform adına açıklamayı, İSAHED Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Çelik okudu. Çelik, ‘aile hekimliği çalışanlarının özlük haklarının düzeltilecek, maddi kayıplarının giderecek, çalışma koşullarını iyileştirecek ve Türkiye’deki birinci basamak hizmetini daha etkin ve kaliteli bir seviyeye ulaşmasını sağlayacak yönetmeliği sabırla beklediklerini’ söyledi.

Mart 2020’de sağlık çalışanları için alkışlarla başlanan bu pandemi döneminde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının emeklerinin hiçe sayıldığı, iş güvencelerinin ellerinden alındığı bir ceza yönetmeliğinin geldiğini belirten Çelik, “Bunca emeğe rağmen bize uygun görülen ceza yönetmeliği artık bardağı taşıran son damla oldu. Bir sistemin yazılarak kurulamayacağını ancak ve ancak sahadan kişilerle bir araya gelip pratikten görüş alınarak kurulabileceğini defalarca dile getirmemize rağmen masa başında yazılan bu yönetmeliği kabul etmedik, etmeyeceğiz” dedi.

“Doğru maskeyi takmalısınız, birbirinizden uzak durmalısınız” diye her iletişim organında bilgilendirme ve bilinçlendirme için uğraşırlarken yönetmeliğin yasaklar getirdiğini belirten Çelik şöyle devam etti: “Yönetmelik, ‘Basında veya sosyal medyada izinsiz bilgi veya demeç verirseniz evrakta sahtecilik yapmak suçu ile eşit görürüm ve size en yüksekten 50 ceza puanı veririm, tekrar ederseniz 100 ceza puanını eklerim’ demektedir. Bizler, yıllar içinde çok büyük maddi kayıplarımızın olduğunu, yaptığımız işin asla karşılığı olmayan ücretlere çalıştığımızı anlatırken, yönetmelik, ‘Sizlere uygulanması imkansız kronik hastalık takibi tanımlıyorum, imkansızı başaramadığınız için de bunca yıldır kaybettiğiniz yetmez ücretlerinizi kesmeye devam edeceğim’ demektedir. Yani aile hekimliği çalışanlarının yoksulluk içinde bu iş yükü ile çalışmaya devam etmesi istenmiştir.

İZMİR
İzmir Sağlık Platformu, yönetmenliğin geri çekilmesi talebiyle İzmir Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Basın metnini okuyan İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu üyesi Serkan Şen, pandemi döneminde çıkarılan bu yönetmelikle sağlık çalışanlarının cezalandırılmak istendiğini söyledi. Çıkarılan yönetmelikle aile hekimlerinin sorunlarına bir çözüm bulunamayacağını belirten Şen, “Basında veya sosyal medyada izinsiz bilgi veya demeç verilirse 50 ceza puanı var!

Ceza puanı listesinde en ağır suçlar olan sahte evrak düzenlemek, işe alkollü gelmekle aynı ceza puanı öngörülmüş bu eylem için. Aynı eylem ikinci kez yapılırsa 100 ceza puanı veriliyor. Herhangi bir sebeple 150 ceza puanı alındığında iş akdi sona erme tehdidi var! Bakanlık müfettişlerinin herhangi bir sebeple soruşturma başlatması ve bu soruşturma sonucunda iş akdi sona erme tehdidi de var” dedi.

Aile hekimlerinin özlük haklarının sürekli olarak geriye doğru gittiğini aktaran Şen, “Kamu dışından gelip sözleşme imzalayan arkadaşlarımızın birçok özlük hakkı yok sayılmakta, kıdem tazminatları verilmemekte ve aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımıza hiçbir şekilde yer değişikliği hakkı tanınmamaktadır” diye belirtti. Şen, Sağlık Bakanlığı’na yönetmeliği iptal etmesi çağrısında bulundu.

Toplantıya katılan sağlık emek ve meslek örgütleri temsilcileri de söz alarak yönetmeliğin sağlık alanında yaşattığı sorunlara dikkati çekti.

ANTALYA
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası da ceza yönetmeliği denilen uygulamanın son bulması amacıyla Muratpaşa 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde açıklama yaptı. “Ceza Yönetmeliğine Karşı Mücadeleden Vazgeçmiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada konuşan SES Şubesi Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer “ASM çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran, ücretlerini ve kazanılmış haklarını gasp eden, görüş ve düşünce açıklama özgürlüğünü ortadan kaldıran  ceza yönetmeliğine karşı mücadelemizi bu yönetmelik geri çekilene dek sürdüreceğiz.

Bizlere pandemi döneminde haksız ve hukuksuz şekilde dayatılan yeni aile hekimliği ödeme-sözleşme yönetmeliği cezalandırma ve işten atma yönetmeliğidir. Asla kabul etmiyoruz! Ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshini kolaylaştıran, dayanaksız-keyfi yaptırımlar getiren ASM çalışanlarının beklentilerini ve taleplerini karşılamayan bu sözleşme derhal feshedilmelidir” diye konuştu.

DİYARBAKIR
Amed Sağlık Platformu da Ofis Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan sağlık çalışanları, “Ceza sözleşmesini kabul etmiyoruz” pankartı açıldı. Platform adına açıklama yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, pandemi ile sağlıklı bir mücadele için sağlık çalışanlarının kendi sağlılarını güvende hissetmesi gerektiğini söyledi. Turan, yönetmeliğin salgınla mücadeleye karşı yapılmış bir müdahale gibi, aylardır yıpranan aile hekimliği çalışanlarının kalan enerji ve motivasyonlarının bittiğini belirtti. Kamu dışından gelen ve sözleşme imzalayan meslektaşlarının birçok özlük haklarının yok sayıldığını dile getiren Turan

, “Kıdem tazminatları verilmemekte ve aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımıza hiçbir şekilde yer değişikliği hakkı verilmemektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı bu haksız ve hukuksuz maddelerle dolu Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliğine olan tepkimizi daha güçlü gösterebilmek için sağlık çalışanları ve sağlık meslek örgütleri ile buradayız. Sonuç alana kadar, bu ceza yönetmeliği geri çekilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya ise, yönetmelik geri çekilene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.

BATMAN
Batman Tabip Odası ve SES, Oda binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı yapan SES Şube Eşbaşkanı Deniz Topkan, iki yıla yakın bir süredir yaşamlarını çok yönlü etkileyen pandemi ile mücadele ettiklerini belirterek, “Pandemiyi kontrol altına almak adına aşılama çalışmalarını yoğun bir emek ile sürdüren sağlık çalışanlarının; çalışma koşulları ve özlük haklarının iyileştirilmesi beklenirken, tam tersi pandemi koşullarında 30 Haziran 2021’de yayımlanan ve  birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinde değerli emekleri olan aile hekimliği çalışanlarına  ceza puanları getiren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğini kabul etmediğimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz” diye konuştu.

ANKARA
Ankara Tabip Odası, Ankara Aile Hekimleri Derneği (AHED) ve SES Ankara Şubesi Çankaya Emek Aile Sağlığı Merkezi önünde yaptığı açıklamada “Köle değiliz sağlık çalışanıyız” sloganları atıldı.

“Ceza yönetmeliği geri çekilsin” pankartının açıldığı açıklamada ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ümit Yaşar Öztoprak, konuştu. Yönetmeliğin sağlık çalışanlarının ifade özgürlüğü ve iş güvencelerini kısıtladığını belirten Öztoprak, “Aile Sözleşme ve  sağlığı merkezi çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran maddeler ve ihtar puanı cetveli kabul edilemez” dedi.İhtar puan cetveline eklenen maddeye göre, kamu görevleri hakkında izinsiz olarak basına, haber ajanslarına, bilgi veya demeç vermenin birliği 50 ceza puanı olacağını belirten Öztoprak, aile sağlığı çalışanlarının bilgi edinme ve yayma özgürlüklerinin koruma altına alındığını, kısıtlanamayacağının altını çizdi.

Öztoprak, aile sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarına karşı bu baskıcı tutuma karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu