Güncel

58 hafta sonra Yaşam Hakkı Anıtı önünde eylem

Valilik yasakları ve pandemi nedeniyle uzun bir süredir online eylemlerini gerçekleştiren kayıp yakınları, 158 hafta sonra tekrar Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde kayıpların akıbetini soruyor.

Bölgede 1990’lı yıllarda JİTEM tarafından kaçırılan ve bir daha haber alınamayan, gözaltında kaybedilen, işlenen cinayetler sonucu öldürülen yurttaşların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için 12 Eylül 2008 yılında Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde her hafta bir araya gelen kayıp yakınları, burada 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine kadar eylemlerini sürdürdü. 20 Temmuz 2016’da Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilan edilmesinden sonra açık alanda eylem yapmaları yasaklanan kayıp yakınları, iki yıl boyunca İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde eylemlerini sürdürdü.

20 Temmuz 2018’de OHAL’in kaldırılmasıyla kayıp yakınları, 100 hafta sonra tekrar Yaşam Hakkı Anıtı önündeki oturma eylemlerine devam etti. OHAL uygulamalarının fiili olarak devam etmesi ile 1 Eylül 2018’de kayıp yakınlarının anıt önünde eylem yapması, bu kez de Diyarbakır Valiliği’nin “güvenlik” gerekçesiyle yasaklandı. 499’uncu haftanın eylemi öncesi ve sonrasındaki haftalarda, hem Koşuyolu Parkı hem de Yaşam Hakkı Anıtı, polis ablukasına alındı, giriş çıkışlara yasaklandı.

Dernek binası kapısında oturmaları da engellenen kayıp yakınları, 54 hafta sonra eylemlerini kapalı alandan dernek binası önüne taşıdı. Burada eylemlerini sürdüren kayıp yakınları, koronavirüs (kovid-19) nedeniyle 13 Mart 2020’den itibaren kitlesel oturma eylemlerine ara verdi.

Bu tarihten sonra bugüne kadar eylemlerini her hafta online gerçekleştiren kayıp yakınları, bugün tekrar 158 hafta sonra Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde 656’ncı eylemleri için buluştu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu